
Facturile de energie electrică pot părea complicate la început. Însă, cu puțină răbdare și după o scurtă căutare pe internet, poți afla ce plătești:
🔴 𝗘𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗮 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆: consumată efectiv de către client /estimată de către distribuitorul de energie.
În plus, există mai multe tarife care nu sunt incluse în prețul energiei active:
✅Tariful de extracție din rețea: colectați prin Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice din România; actualizat de ANRE.
✅ Tariful de injecție în rețea: colectați prin Transelectrica; actualizat de ANRE.
✅Tariful de distribuție: tariful pentru distribuția de înaltă, medie și joasă tensiune. Aceste tarife au variații mici de la o regiune la alta, fiind stabilite de distribuitorul regional (de ex., E-Distribuție în Muntenia, CEZ în Oltenia, etc.).
✅ Tariful serviciului de sistem: transmis către Transelectrica; valoarea este stabilită de ANRE.
📈 𝗙𝗮𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗶𝗺𝗮𝗿𝗲 cuprinde energia calculată pe baza istoricului de consum.
𝗙𝗮𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗿𝗲𝗴𝘂𝗹𝗮𝗿𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 cuprinde diferența între consumurile estimate și consumul real, înregistrat de contor.
🔴 𝗖𝗲𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘇𝗶: emise de către Transelectrica pentru producătorii de energie regenerabilă; vândute & cumpărate pe piața Certificatelor verzi din cadrul OPCOM. Toți furnizorii de energie electrică au obligația să le cumpere.
‼️ Atenție ‼️Certificatele verzi nu înseamnă că energia este din surse regenerabile. Acestea sunt doar un sprijin oferit producătorilor de energie regenerabilă.
🔴 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁̦𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼-𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝗮𝗹𝘁𝗮̆ 𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆: plătită lunar pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de co-generare (energie electrică & termică), având scopul de a crește eficiența energetică și îmbunătățirea securității alimentării cu energie a pieței.
🔴 𝗔𝗰𝗰𝗶𝘇𝗮, 𝗧𝗩𝗔-ul
🔴 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗰𝗼𝗻𝗲𝘅𝗲 — asigurări, servicii de mentenanță, etc. – care pot fi negociate.
💱 Prețul energiei active și întinderea serviciilor conexe sunt singurele componente negociabile din factura de energie.
Restul componentelor (certificate verzi, contribuția pentru co-generare, etc.) sunt încasate de furnizor și sunt transmise mai departe, în baza legilor existente.
Factura de energie electrica emisa de furnizorul Energiataverde.ro Furnizare S.R.L consumatorilor casnici are urmatoarele elemente componente:
- Pe prima pagina:
- In coltul din stanga sus gasiti date despre furnizor: denumire, numarul de la Registrul Comertului, Codul Fiscal, Adresa sediului, telefon, fax, email, pagina
web, contul bancar si banca la care e deschis contul.
- In coltul din dreapta sus gasiti datele despre factura: seria si numarul facturii, data de emitere si data scadenta.
- Sub datele despre factura se gasesc datele despre consumator: nume si prenume, CNP, adresa de domiciliu, contul bancar, banca, adresa de corespondenta.
- Mai jos gasiti datele despre cota de TVA aplicata, perioada de facturare, tipul facturii, denumire loc de consum, adresa loc de consum, cod client, cod POD loc de consum, numar si data contract de furnizare.
- In contiuare pe prima pagina mai gasim datele despre denumirea produsului sau a serviciilor, unitatile de masura, cantitatile, pretul unitar, valoarea, si valoarea TVA:
- In partea stanga jos pe prima pagina a facturii gasiti temeiul legal ce sta la baza intocmirii facturii si ordinele ANRE prin care sunt reglementate tarifele folosite in factura, datele despre acciza folosita, numele persoanei care a intocmit factura, data scadenta, si alte precizari cu privire la energia electrica facturata.
- In partea dreapta jos pe prima pagina gasiti datele cu privire la sumele de plata defalcate pe categorii: toal fara TVA, accize, TVA, total factura curenta, situatia soldului la data emiterii facturii.
- Pe pagina a doua a facturii gasiti informatii cu privire la Schema de compensare/plafonare a pretului la energie electrica conform Legii nr. 259/2021, în perioada Noiembrie 2021- Martie 2022
- Pagina a treia din factura reprezinta procesul verbal de consum aferent perioadei de facturare in care gasiti date despre locul de consum, perioada de facturare, indexul initial si indexul final, tipul indexului – masurat, estimat sau autocitit, cantitatile de energie activa si energie reactiva facturate.