Proiectul ACCE, cofinanțat de programul european LIFE de tranziție la energie curată, și-a făcut simțită prezența la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor de la Bruxelles. În colaborare cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), pe 10 octombrie, am găzduit o sesiune intitulată „Finanțarea surselor regenerabile: o privire mai atentă asupra schemelor de finanțare a energiei CEF și a energiei comunitare”.
Evenimentul a început cu doamna Vera Kissler, responsabilă de politici la Comisia Europeană (DG ENER), care a pregătit scena discutând despre programul CB RES și inițiativele comunitare de finanțare a energiei. Ea a dezvoltat mai pe larg diferitele programe de energie regenerabilă menite să stimuleze implementarea surselor de energie regenerabilă în toată Europa.
Cilou Bertin, Managera la Academie at Energie Samen, a urcat pe scenă pentru a introduce Proiectul ACCE (Acces la Capital pentru Energie Comunitară) și conceptul de Scheme de Finanțare a Energiei Comunitare (CEFS). Prezentarea ei a fost acompaniată de o poveste de succes inspirațională care prezintă Schema de finanțare a energiei comunitare olandeze, aruncând lumină asupra complexităților sale structurale și asupra cadrului operațional.
Sacha Caron, reprezentând Stadtwerke Görlitz AG, și-a prezentat inițiativa inovatoare de a interconecta centralele de termoficare transfrontaliere din Germania și Polonia. El a împărtășit experiența sa neprețuită în lucrul la proiecte transfrontaliere, ceea ce a stârnit curiozitatea în rândul publicului. Întrebarea arzătoare care a apărut a fost: „Ar putea CEFS transfrontalier să devină realitate?” La asta, răspundem din toată inima: „Cu siguranță sperăm că da!”
Evenimentul a fost o dovadă a puterii colaborării și inovației în căutarea unor soluții energetice mai curate și mai durabile în Europa. Proiectul ACCE rămâne angajat în misiunea sa de a promova energia regenerabilă și de a îmbunătăți accesul la capital pentru inițiativele comunitare în domeniul energiei.