Întrebări frecvente

Implicarea ta in cooperativa poate fi de 3 tipuri – poti fi membru, investitor,

consumator si/sau prosumator. Pentru mai multe lamuriri despre ce anume inseamna

asta, am alcatuit o lista de intrebari frecvente.

Asset 8

Pentru membri/investitori

Cooperativa de Energie este prima comunitate de energie din România care furnizează energie 100% verde, cu certificate de origine.

În viitorul apropiat, Cooperativa va produce energie electrică verde, iar membrii cooperatori vor putea investi în proiectele sale solare sau eoliene.

Obiectivul principal al Cooperativei este să faciliteze în România tranziția energetică către o piață acoperită 100% cu energie din surse regenerabile și în care cetățeanul joacă un rol activ, putând deveni consumator și investitor în energie verde.

Diferențe între Cooperativă și un furnizor clasic

– Cooperativa de Energie furnizează doar energie verde. În viitorul foarte apropiat, vrem să devenim producători de energie regenerabilă;

– Spre deosebire de furnizorii clasici, Cooperativa de Energie are un alt tip de relație cu clienții săi, bazată pe transparență și pe informare corectă. Cu fiecare client construim o relație bazată pe încredere și încercăm să răspundem cât mai repede tuturor întrebărilor. 

Cooperativa are două linii principale de business: furnizarea și producția de energie 100% din surse regenerabile.

În mai 2021, prin contribuția membrilor săi, Cooperativa a achiziționat o companie de energie existentă (Apuron Energy SRL), și a intrat pe piață ca primul furnizor de energie 100% verde din România, cu certificate de origine.

Investim în energie verde! este primul proiect de investiții din România prin care o comunitate de energie cum este Cooperativa a devenit furnizor de energie.

Proiectul s-a desfășurat timp de 80 de zile, timp în care peste 100 de membri cooperatori au ales să investească 2 milioane de lei în energie verde, susținând intrarea pe piață a Cooperativei.

În Europa modelul cooperativelor de energie funcționează de foarte mulți ani! 

Cooperativa de Energie, alături de alte 1500 de cooperative surori fac parte din REScoop, Federeația Europeană a Cooperativelor de Energie Regenerabilă. 

Oricine se poate înscrie în Cooperativă! Indiferent că este persoană fizică sau juridică poate deveni membru al Cooperativei de Energie.

Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai ușor putem facilita tranziția energetică în România! 

Te poți înscrie în două minute folosind formularul de aici.

Simplu, completezi formularul de înscriere și cumperi minim o acțiune de 100 lei. Poți deveni membru online, cu cardul, sau prin transfer bancar: RO12 RNCB 0289 1726 8492 0001, Denumire: Cooperativadeenergie.ro SCERL.

Poți ieși oricând din Cooperativa de Energie și primești înapoi părțile sociale achiziționate, la același preț.

Pentru aceștia, Cooperativa de Energie își propune să lanseze un program de investiții în energie regenerabile, în special energie fotovoltaică.

Astfel, cu bani colectați de la membrii, fie se vor putea genera noi capacități de producție, fie se vor cumpăra capacități existente. Toate costurile și randamentele obținute vor fi publice și transparente.

În plus, Cooperativa de Energie va lansa un sistem de Collective Buying | Group Buying care va facilita membrilor cooperatori cumpărarea la prețuri avantajoase de diverse produse atestate ca fiind green/sustenabile: panouri fotovoltaice, mașini/trotinete electrice, etc.

Prosumatorii sunt persoane fizice sau juridice care dețin un echipament de producție energie din surse regenerabile cu o capacitate de cel mult 100 kW și care pot vinde energia verde produsă.

Simplu, vinzi și cumperi energie din surse regenerabile de la același furnizor.

  • Vom dezvolta unui portofoliu de proiecte de producție de energie – în prima etapă solare, iar ulterior eoliene. 
  • Vom facilita autoconsumul prin sisteme fotovoltaice montate pe acoperiș – de tipul ”roof-top”, dedicate consumatorilor rezidențiali și IMM-urilor;
  • Vom dezvolta proiecte de stocare a energiei electrice;
  • Vom oferi de sfaturi și soluții de eficiență energetică pentru membrii noștri.

De la înființare, Cooperativa a căutat mereu oportunități de a începe producția de energie regenerabilă, fie prin achiziția de parcuri fotovoltaice, cumpărarea de proiecte în diferite stadii de dezvoltare, fie prin construcția de la zero a unor parcuri.

Au existat câteva oportunități care nu s-au concretizat pentru că pandemia ne-a dat calculele peste cap. Știm că nu putem fi cu adevărat independenți energetic, dacă nu suntem și producători de energie. Ținta noastră este să producem chiar mai multă energie decât consumă portofoliul nostru de clienți.

În actualul context de piață – prețuri mari, influențate în mare parte de prețurile combustibililor fosili – suntem hotărâți să lansăm producția de energie verde cât mai repede posibil.

Pentru asta explorăm oportunități în comunitate, în principal terenuri disponibile pentru dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice prin membrii comunității. Aceștia vor putea investi în proiectele de energie verde ale cooperativei și vor avea un randament atractiv pentru investiția lor – devin investitori în energie verde.

Asset 3

Pentru consumatori

Nu! Oricine poate deveni client al Cooperativei, persoană fizică sau juridică. procesul durează câteva minute. 

Schimba acum furnizorul la Cooperativa de Energie, aici

În Cooperativa de Energie avem doar oferte cu preț variabil. 

Ofertele cu tarif variabil reflectă un preț care crește sau scade o dată cu piața. Cu alte cuvinte, plătești prețul real al pieței. Prețul de referință este Piața pentru Ziua Următoare. 

De exemplu, poți vedea valorile pieții pentru ziua de mâine, aici

Prețul din factura ta va fi prețul energiei pe PZU + o marjă de 0,05 lei/kWh.

Nu și nu. 

Alimentarea cu energie electrică nu este afectată, iar schimbarea furnizorului nu te costă nimic. Este dreptul tău să schimbi oricând furnizorul, cu 21 de zile înainte.

Practic, doar completezi formularul de aici și apoi noi ne ocupăm de restul formalităților, fie că ești consumator sau prosumator (îți produci energia acasă sau la serviciu). 

La fel ca toți ceilalți furnizori de energie din România, în baza licenței de furnizare, Cooperativa de Energie cumpără energie verde de pe piața liberă, administrată de OPCOM – Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale dar și direct de la alți furnizori de energie din surse regenerabile: prosumatori, parcuri eoliene, parcuri fotovoltaice. Mai multe detalii aici: opcom.ro

O dată ce ai completat formularul de schimbare de furnizor, ne ocupăm noi de toate formalitățile, inclusiv notificarea vechiului furnizor.

Pe piața de energie nu te poate obliga nimeni să rămâi în contract. Poți ieși oricând, cu un preaviz de 21 de zile. Același lucru este valabil și pentru contractul cu Cooperativa.

Nu vei putea începe un proces de schimbare a furnizorului dacă:

  • ești titularul contractului de furnizare a energiei, dar ai pierdut dreptul de folosință privind locul de consum ce face obiectul cererii tale;
  • sunt mai puțin de 21 de zile rămase înainte de data de expirare a valabilității contractului curent de furnizare a energiei.

Procesul de schimbare a furnizorului poate fi sistat dacă:

  •  revii la noul furnizorul asupra notificării de schimbare a furnizorului în termen de 14 zile și noul contract nu a intrat în vigoare;
  • apare situația în care operatorul de rețea primește de la un alt furnizor decât noul furnizorul o altă notificare de schimbare a furnizorului.

Alimentarea cu energie electrică este în sarcina distribuitorului tău de energie. Acesta nu se schimbă o dată cu schimbarea furnizorului de energie. 

Dacă ai o întrerupere, atunci îl poți contacta pentru a reclama avaria. Aici ai datele lui de contact.

Da! În Cooperativa de Energie, dacă ai mai multe locuri de consum le putem pune pe toate pe o singură factură, astfel încât să-ți fie mai ușor să le urmărești. În plus, în contul de client poți vedea care este consumul tău mediu lunar și poți face comparații ale consumului cu alte perioade.

Poți trimite autocitirea foarte rapid, pe email. În curând o vei putea trimite și prin contul tău de client. Datele noastre de contact le găsești pe factură sau ne poți contacta folosind formularul de aici.

Îți recomandăm să ne trimiți o autocitire în fiecare lună, în jurul datei de 25. Astfel, evităm estimările eronate (în plus sau în minus) și facturile de regularizare foarte mari. Noi preluăm autocitirea ta și o trimitem, mai departe, la distribuitorul tău de energie. El este cel care se ocupă de citirea contorului tău și ne spune cât ai consumat tu, în fiecare lună.

Răspunsul este da! Dacă ești consumator non-casnic, tot ce trebuie să faci este să completezi cererea disponibilă aici

Dacă ești client casnic nu trebuie să faci nimic pentru că beneficiezi automat de subvenție, iar noi îți vom ajusta tariful astfel încât să te bucuri de cel mai bun tarif la energie. 

Toate informațiile despre plafonare și compensare le regăsești aici.

Asset 3

Pentru prosumatori

Prosumatorii sunt cei care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produc si livreaza energie din surse regenerabile.

Produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică. Instalația unui prosumator nu poate fi mai mare de 100 kW.

Mai multe informații despre prosumatori poți vedea aici.

Simplu, vinzi și cumperi energie din surse regenerabile de la același furnizor.

În plus, pentru energia pe care o consumi din rețea beneficiezi de un preț variabil, conectat la prețul pieței și te poți bucura de un preț mai scăzut pe timpul nopții. Acest preț-orar este valabil dacă primim de la distribuitorul tău o curbă de sarcină.

Da! Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de aici și ne ocupăm noi de restul.

Noi notificăm vechiul tău furnizor și îți spunem ce trebuie să știi despre schimbarea contractului tău de energie.

Legislația din energie este în continuă schimbare. 

Bineînțeles, noi respectăm reglementările legale, iar imediat ce apar schimbări pe piața de energie electrică, ne vom adapta, indiferent că vorbim de compensarea cantitativă sau cumpărarea energiei produse de tine la prețul PZU (Piața pentru Zziua URmmătoare). 

Pentru orice altă intrebare la care nu am raspuns, ne găsești aici