#CronicaDeEnergie — colecție săptămânală de știri despre #greenenergy și #energytransition 🌳

✅ Pregătiri pentru liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021! Furnizorii de energie electrică sunt obligați să trimită consumatorilor casnici 2 oferte: una de serviciu universal și una concurențială. (Profit.ro)
✅ Emisiile de dioxid de carbon, la nivel mondial, au scăzut cu 7% în 2020, față de 2019. Dacă menținem această scădere în fiecare an, putem atinge țintele asumate prin Acordul de la Paris. (News.ro)
✅ Deși scăderea poate părea optimistă, revenirea la ”normal” ne poate face să pierdem avantajul. În 80% din orașele din Anglia, calitatea aerul s-a deteriorat semnificativ, în unele locuri chiar mai rău față de perioada pre-pandemie. (The Guardian)
✅ Noi date științifice arată că plantele absorb mai puțin CO2 decât se credea, iar efectul ”fertilizator” a scăzut semnificativ. Acest lucru înseamnă că va trebui să plantăm chiar și mai mulți copaci și vegetație pentru a rezolva problemele climatice. (Newscientist.com)
✅ Piața forței de muncă trebuie să se pregătească pentru tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, în special pentru cei care lucrează în industriile extractive, petrol & gaze și industriile conexe. (EnergyMonitor)
✅ Bateriile mașinilor electrice și cele industriale vor trebui să respecte standarde de mediu, dacă sunt vândute în Uniunea Europeană. Prin impunerea unor astfel de standarde putem fi mai siguri că bateriile pe care le folosim vor putea fi ușor de reciclat și nu vor ajunge în munți de deșeuri electrice & electrocasnice. (Reuters)
✅ Ce mai putem face cu gazele din Marea Neagră? O întrebare la care răspunde foarte bine analiza Claudiei Pîrvoiu (Hotnews.ro)
Foto: Utilizarea crescută a mașinilor personale și scăderea transportului în comun poate duce la o creștere alarmantă a poluării în orașe, acutizând criza sanitară.
Fotograf: Simon Dawson/Reuters
