
📊 𝗙𝗹𝗲𝘅𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆. Odată cu tranziția energetică spre un sistem energetic bazat pe energia din surse regenerabile și pe reducerea surselor fosile, piața de energie va trebuie să devină mai flexibilă și să răspundă mult mai repede și mai eficient schimbărilor în structura de producție.
📝𝗗𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲. Producția de energie electrică ar trebui să treacă treptat de la mari centrale industriale, care pun presiune pe sistemul energetic național — fiind concentrate în anumite zone geografie -, la un tip de producție locală, care să deservească consumatorii individuali și comunitățile de consumatori.
𝗣𝗿𝗼𝘀��𝗺𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶. Un procent important din energie va fi produs de așa numiții prosumatori, consumatori individuali care produc energia la ei acasă, pentru auto-consum, surplusul transmițându-l în rețea.
👩🏼🤝👩🏼𝗖𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗲 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁𝗶𝗰𝗲. Oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus în tranziția energetică. Este dovedit că atunci când o comunitate este implicată în construcția unui parc eolian, de exemplu, acceptarea publicului pentru proiect crește extraordinar. E nevoie de comunități energetice bazate pe principii democratice, în care fiecare membru al comunității să poată participa la luarea deciziilor, în mod echitabil.
Comunitățile energetice sunt o alternativă reală pentru toți cei care își doresc ca tranziția energetică să se întâmple cât mai repede și prin implicarea cetățenilor, într-un mod echitabil și democratic.
🎉𝗩𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗶 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗲𝗺𝗼𝗰𝗿𝗮𝘁𝗶𝘇𝗮𝘁, 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁, 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁 𝘀̦𝗶 𝗱𝗲𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁.
Dacă vrei să citești mai multe despre comunitățile energetice, REScoop.eu – Federația europeană a Cooperativelor de Energie — a lansat acest ghid foarte util: https://www.rescoop.eu/uploads/Community-Energy-Guide.pdf