
1️⃣ Cine sunt actorii de pe piața de energie?
𝐏𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 pot fi din surse convenționale (gaz, cărbune, nuclear etc.) sau regenerabile (hidro, eolian, solar, biomasă etc.)
𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 este Transelectrica SA, care administrează Sistemul Energetic Național (SEN) — stâlpii mari cu cabluri pe care îi vedem uneori prin țară. SEN este, de principiu, într-un echilibru permanent: energia electrică produsă = energia electrică consumată.
𝐃𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 au în concesiune rețeaua locală și regională de energie electrică — stâlpii de dimensiuni mai mici, cablurile subterane și contoarele din locurile de consum. Sunt 8 distribuitori la nivel național (Enel Distribuție în Muntenia, E.on în Moldova, CEZ în Oltenia, etc).
𝐅𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢𝐢 sunt firmele care încheie direct contractele de energie electrică cu clienții — persoane fizice/juridice.
𝐎𝐏𝐂𝐎𝐌 — Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din România — este societatea care gestionează piața de energie și, în limbaj uzual, desemnează locul/piața angros unde furnizorii și producătorii vând și cumpără energie și certificatele verzi și unde se formează prețul. OPCOM este o filială a Transelectrica, fiind integral în proprietatea acesteia.
În fapt, piața de energie este formată din mai multe piețe, dintre care cea mai importantă este 𝐏𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐔𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 — 𝐏𝐙𝐔.
2️⃣Cum funcționează piața de energie — OPCOM?
Din punct de vedere economic, piața de energie funcționează ca orice altă piață reglementată de o autoritate publică — în cazul nostru este vorba despre 𝐀𝐍𝐑𝐄 — Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
Pe OPCOM, producătorii vând (partea de ofertă) și furnizorii cumpără energie (partea de cerere) pentru clienții proprii.
📊 𝐂𝐞𝐫𝐞𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐭𝐚̆. Pe de o parte, toți producătorii prognozează câtă energie vor produce și în ce interval de timp și vin cu o ofertă de vânzare. Pe de altă parte, furnizorii de energie cumpără cantitatea necesară de energie electrică pe baza curbelor de consum ale clienților — obținute prin estimări/citiri exacte realizate de către distribuitorul de energie zonal/local.
3️⃣Cum se formează prețul energiei electrice și cum variază?
💸 Prețul este stabilit printr-un mecanism zilnic, care balansează cererea și oferta de energie electrică.
♻️Atunci când cererea de energie electrică este mare, prețul e sus.
♻️Când cererea e mai scăzută, prețul energiei scade.
De aceea, energia electrică e scumpă în vârful de dimineață și în vârful de seară și mai ieftină în golul de zi și golul de noapte.
Bineînțeles, lucrurile sunt mai complexe de atât, pentru că în cadrul OPCOM, așa cum am spus mai sus, există mai multe piețe diferite, în funcție de volumul și de perioada pentru care un furnizor și un producător aleg să cumpere energia.
❗️❗️𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭❗️❗️
Prețul energiei variază de la o oră la alta, de la o zi la alta și mai ales de la un anotimp la altul. De obicei, furnizorii cumpără în avans cantitatea de energie electrică de care au nevoie, la un preț fix, pentru a se proteja de o eventuală fluctuație de preț. În același timp, o parte din necesar este cumpărat pe piața spot — PZU.