
𝗖𝘂𝗺 𝗲 𝐩𝐫𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐯𝐚̆𝐳𝐮𝐭 𝐝𝐞 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺𝗮𝘁𝗼𝗿?
Ca principiu, fie că vorbim de costul carburanților sau de cursul leu/euro, clienții doresc ca toate produsele/serviciile pe care le consumă/utilizează să aibă un preț cât mai mic și/sau cât mai stabil în timp.
💰 La prețul de achiziție a energiei de pe piață — rezultat din contracte pe termen lung cu un preț “fix” / contracte de pe piața spot (PZU) / o combinație de cele două posibilități — furnizorii adăugă o marjă de profit, care asigură atât profitabilitatea și un “buffer”, în cazul creșterii nepreconizate a prețului.
📊 Prețul energiei electrice variază însă de la o zi la alta, iar asta, pentru consumator, se traduce prin plata unui preț mult mai mare al energiei electrice, față de cel de pe piață. Ceea ce poate fi frustrant!
𝐂𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐚𝐫𝐚̆𝐭𝐚 𝐨 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆?
În mod echitabil, clientul ar trebui să plătească cantitatea de energie electrică consumată într-o anumită oră, la prețul pieței de la ora respectivă. Astfel, la finalul lunii, ar plăti exact cât a consumat.
Asta ar fi varianta ideală, pentru că ți-ar permite să-ți schimbi comportamentul de consum. De exemplu, ai putea:
◀️ să folosești mașina de spălat în timpul zilei sau în timpul nopții, atunci când energia electrică este mai ieftină.
◀️ să-ți conectezi/deconectezi mașina electrică de la încărcat în funcție de prețul orei respective.
Acest concept de schimbare a comportamentului în funcție de prețul energiei se numește ”Demand-Side Management” — managementul cererii, despre care vom discuta într-un episod viitor din #GhidulDeEnergie.
Din păcate, ”factura ideală” este un deziderat îndepărtat, deoarece contoarele actuale nu pot înregistra și transmite detaliat volumul energiei electrice consumate într-un anumit interval. Cel mult, unele contoare pot înregistra consumul de energie diferit în perioada nopții și a zilei sau cel din timpul săptămânii și weekend, în funcție de oferta la care este abonat.
Acest tip de tarif va deveni posibil o dată cu montarea unui contor inteligent (”smart meter”), capabil să înregistreze și să transmită, în timp real, consumul de energie și multe alte date relevante.
În prezent, există un calendar aprobat de către ANRE privind montarea, de către distribuitorii de energie, a contoarelor inteligente. În funcție de zonă și capacitatea companiilor, vom ajunge, mai devreme sau mai târziu, la posibilitatea facturilor echitabile.