În cel mai recent interviu, explorăm o schemă inovatoare de finanțare comunitară a energiei (CEFS) concepută pentru a face ca energia solară să devină mai accesibilă pentru clădirile rezidențiale mai mari și instituțiile publice din România. Camelia Sava, Project Manager la Cooperativa de Energie explică modul în care acest model permite asociațiilor de proprietari să dețină și să beneficieze de instalații fotovoltaice, rambursând în același timp costul în rate.
Ați putea sublinia detaliile cheie ale schemelor dvs. de finanțare?
Am dezvoltat un model conceput special pentru clădiri rezidențiale cu consum energetic mai mare (pompe de apa, pompe de caldura). Abordarea noastră presupune instalarea de panouri fotovoltaice (PV) pe acoperișuri, asociațiile de proprietari asumându-și de la bun început proprietatea asupra instalației. Asta înseamnă că ele vor beneficia direct de autoconsumul energiei generate în timp ce ne vor rambursa treptat investiția prin plăți în rate.
Cum este structurat fondul? Cine sunt actorii cheie implicați?
Ne axăm în principal pe clădirile publice, cum ar fi grădinițele, liceele și spitalele. Alte părți implicate în modelul nostru de finanțare includ:
Membrii cooperatori – Aceștia acționează ca un fel de creditori, oferind sprijin financiar cooperativei în schimbul unei dobânzi mici la împrumuturile lor.
Instalatori – Responsabili de instalarea propriu-zisă și configurarea tehnică a sistemelor fotovoltaice.
Beneficiari – Aceștia sunt locuitorii clădirilor, precum și instituțiilor precum școli și grădinițe, care beneficiază de energia produsă.
Instituții financiare (potențial) – Ele pot juca un rol în sprijinirea sau extinderea inițiativei pe viitor.
Câte comunități au beneficiat de aceste scheme de finanțare până acum?
Până acum, niciun asemenea proiect nu a fost implementat, dar suntem optimiști cu privire la scalabilitatea rapidă a acestui model.
Ce format financiar folosesc membrii Cooperativei de Invetsiție când investesc?
Membrii noștri s-au arătat interesați de două forme principale de investiții. Unii preferă să investească în acțiuni, în timp ce alții optează să acorde împrumuturi cu așteptarea rambursării împreună cu dobânda. Această flexibilitate ne permite să atragem un grup divers de susținători.
Care este scopul final al acestei scheme de finanțare?
Multe municipalități dețin active semnificative și credem că, odată ce vor vedea succesul acestui model, vor fi mai înclinate să-l adopte pe cont propriu. Viziunea noastră este să creăm o rețea extinsă de instalații solare, valorificând soarele abundent al țării noastre. Accesibilitatea tehnologiei fotovoltaice o face o soluție ideală, iar cu cât stabilim mai multe instalații, cu atât beneficiul colectiv este mai mare.
Această schemă de finanțare a fost creată în cadrul proiectului ACCE, Acces la capital pentru comunități de energie. Varianta în limba engleză poate fi citită AICI și în limba engleză.