
Cooperativa de Energie, împreună cu WWF România, și experți independenți în politici energetice, precum Corina Murafa, anunță lansarea unei coaliții dedicate comunităților de energie: Coaliția Energie Comunitară, o inițiativă menită să sprijine dezvoltarea și implementarea proiectelor locale de producție și consum sustenabil de energie regenerabilă.
Coaliția Energie Comunitară (CEC) are ca obiectiv principal facilitarea creării și dezvoltării comunităților de energie, oferind suport membrilor săi în facilitarea schimbului de bune practici și susținând dialogul cu autoritățile pentru a crea un cadru legislativ secundar favorabil acestora.
„Prin această inițiativă, ne dorim să accelerăm tranziția către un sistem energetic mai echitabil, sustenabil și controlat de comunități. Comunitățile de energie sunt cheia democratizării accesului la energie curată, iar această coaliție reprezintă un pas important în această direcție”, a declarat Bogdan Stroe, președinte al Cooperativei de Energie.

Pe 11 februarie 2025, am participat la webinarul online „Deep Dive Webinar on the European Regional Development Fund & the Just Transition Fund”, organizat în contextul grupului de lucru al celor de la REScoop, dedicat finanțării comunităților de energie.
În cadrul acestuia, Camelia Sava, Project Manager la CdE, a prezentat concept paper-ul dedicat finanțării comunităților de energie în județele în tranziție, prezentat Autorității de Management a Fondului pentru Tranziție Justă din România.
REScoop.eu și DG REGIO ajută la facilitarea discuțiilor pentru fonduri dedicate comunităților de energie.
Pe 22 ianuarie 2025, Bogdan Stroe, președintele CdE, a participat la conferința Zynergy 2025. Evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului de afaceri și ai administrației publice pentru a dezbate teme actuale despre sustenabilitate și inovație, precum energia geotermală, economia circulară și gestionarea deșeurilor.

În cadrul proiectului LifeLoop se relansează cursul de acreditare destinat municipalităților.
Prin schema de acreditare de energie comunitară, municipalitățile își pot construi capacitatea de a sprijini proiectele de energie comunitară. Dacă ești funcționar public poți urma acești pași pentru a obține titlul de lider în energie comunitară pentru municipalitatea ta:
- Efectuarea unui test scurt pentru autoevaluarea stadiului actual legat de proiecte sus
ttenabile al primăriei pentru care lucrezi - Efectuarea a cel puțin două module din cinci dintr-un curs online. Fiecare modul are o durată de aproximativ 40 de minute. Avem disponibile patru module traduse și în limba română.
- Înscrierea pe o platformă pentru dezvoltarea de parteneriate care să te ajute să avansezi în proiectele locale
Oportunitate pentru cei interesați de o introducere în comunități de energie! OER – Orașe Energie România – o asociație care reunește autorități locale implicate în procesul tranziției energetice spre comunități neutre climatice, și pentru care suntem ambasadori în proiectul NRGCOM – organizează vineri, 28 februarie, începând cu ora 15:00, Webinarul Național – Introducere în Comunități Energetice. Webinarul va oferi o introducere detaliată în conceptul de Comunități Energetice, inițiative care permit cetățenilor să producă și să gestioneze propria energie din surse regenerabile. Evenimentul este gratuit, durează 90 de minute, iar înscrierea se poate face completând următorul formular: https://forms.gle/RzkdkvVtme9PrGp26.
Mulțumim că citești newsletterul CdE! Dacă crezi că informațiile noastre pot trezi interesul unei persoane apropiate, nu ezita să dai SHARE!
Energie din plin,
Echipa Cooperativa de Energie