Începând cu luna noiembrie, în ultima zi de luni a ultimei săptămâni, la ora 17:00, vom organiza o întâlnire online alături de membrii pentru a discuta diverse subiecte ce țin de Cooperativa de Energie (proiecte europene, sesiuni de Q&A și altele). Link-ul de participare la această întâlnire recurentă va fi transmis în mediile de comunicare interne.
Dacă ești membru al Cooperativei și încă nu ești pe grupul de Facebook dedicat membrilor sau pe grupul de WhatsApp, ia legătura cu noi pentru a te asigura că nu ratezi aceste întâlniri.
Luna aceasta, prietenii noștri de la WWF România, desfășoară competiția #WeLoveSolutions în 7 orașe europene, inclusiv în Bistrița și Brașov, ca parte a proiectului WWF – LIFE ASAP, ce sprijină orașele să devină mai reziliente în fața schimbărilor climatice.
Cum te poți implica?
Propune idei la secțiunea „Spune-ne ideile tale”. Votează inițiativele care te inspiră la „Votează pentru soluții”! Fiecare vot aduce puncte orașului tău favorit!
Marți, 8 octombrie, am participat la un eveniment organizat de Agenția de Dezvoltare Durabilă Brașov, alături de Primăria Municipiului Brașov.
În cadrul evenimentului s-au prezentat politici locale despre energie regenerabilă și mobilitate urbană verde, iar noi am fost invitați să susținem o prezentare despre Cooperativa de Energie – prima comunitate de energie din România.
Pe 9 octombrie, am fost prezenți la lansarea unui nou material InfoClima. Raportul „Starea Climei – România 2024” reprezintă un efort coordonat al unei echipe de 21 de oameni cu scopul de a scoate în prim plan cele mai relevante și actuale date despre schimbările climatice, evoluția fenomenului și proiecțiile de viitor. Raportul integral poate fi consultat mai jos!
Duminică, 13 octombrie, am luat parte la conferința Energy Expo, unul dintre cele mai mari și importante târguri despre energie din Europa de Sud-Est.
Bogdan Stroe, președintele Cooperativei, a ținut o prezentare în cadrul Conferinței 12: Impactul politicilor de energie regenerabilă pentru susținerea comunităților locale.
În cadrul proiectului ACCE, am realizat un episod al unui podcast în care Corina Murafa, expert în politici energetice, a fost intervievată de Teodora Ghenciu, jurnalist de mediu, despre contextul național, bariere și oportunități ale comunităților de energie.
CEFS sau Schemele de finanțare dedicate comunităților de energie sunt programe care ajută la înființarea comunităților de energie. Comunitățile de energie se confruntă adesea cu provocări financiare în fazele inițiale de dezvoltare.
Schemele de finanțare dedicate, cum ar fi subvențiile și fondurile guvernamentale, permit acestor comunități să acopere costurile de capital pentru instalarea infrastructurii necesare, precum panouri solare, turbine eoliene sau alte tehnologii verzi.
Între 15-16 octombrie am participat la Consorțiul LifeLoop, unde am avut ocazia să vizităm Minoan Energy Community. Această comunitate de energie din Creta este un exemplu perfect pentru colaborarea fructuoasă dintre cetățeni și municipalități.
Minoan Energy Community produce energie regenerabilă pentru membrii săi cu ajutorul a trei parcuri fotovoltaice. Primul parc fotovoltaic a fost instalat pe un teren pus la dispoziție de către municipalitatea din localitatea Arkalohori.
Mai exact, o fostă groapă de gunoi este revalorificată pentru a crea un viitor mai verde și mai curat. Această inițiativă extraordinară aduce comunitatea împreună pentru a produce și consuma energie sustenabilă, protejând în același timp mediul înconjurător.
Inspirați de modelul lor colaborativ și angajamentul pentru un impact pozitiv, ne-am întors cu multe idei noi și entuziasm pentru dezvoltarea comunităților de energie și la noi acasă!
Azi, 28 octombrie, suntem la Buteni, o comună din Arad, pentru a desfășura un atelier pe tema comunităților de energie cetățenilor din localitate și funcționarilor din primărie. Mircea Braiți, primarul comunei din Buteni, este unul dintre acei oameni dedicați care își susține cetățenii să obțină independența energetică.
Alături de câțiva angajați ai primăriei, el a susținut localnicii din Buteni să aplice la programul Casa Verde pentru a-și instala panouri fotovoltaice pe locuințe. Mircea Braiți a înțeles de ce este important ca municipalitățile să își susțină cetățenii să își reducă facturile la energie și să nu fie afectați de sărăcie energetică.
Câteva date despre activitatea companiei de furnizare:
-
În luna septembrie clienții noștri prosumatori au avut o producție de 481 MWh și un consum 178 MWh;
-
La finalul lunii septembrie, Cooperativa de Energie număra 84 de clienți persoane juridice și 294 de clienti persoane fizice;
-
La finalul lunii septembrie, compania de furnizare avea în conturi 586.035 lei.